Kategorijas
Dažādi

Zemnieku saimniecības – pētnieciskās jaunsaimniecības “Gundegas” īpašnieka Andra Anša Špata vēstule

Publicējam LAA biedra Dr.sc.ing. Andra Anša Špata vēstuli ar LLKC atbildēm par MK noteikumu Nr.641 izstrādi


Jelgavas novada Ozolnieku pagastā

28.12.2023.            Nr.1.5.2/525e 

      SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” (LLKC) 2023. gada 11. decembrī ir saņemts A. A. Špata iesniegums Par informācijas pieprasījumu (turpmāk – Iesniegums).

Iepazīstoties ar Jūsu iesniegumā norādīto, sniedzam Jums šādas atbildes uz Jūsu jautājumiem:

  1. jautājumsLūdzu sniegt rakstisku paskaidrojumu par  Latvijas Augļkopju Asociācijas valdes, LLKC lomu un līdzdalību MK noteikumu 641 tapšanā sadarbojoties ar konkrētām ZM darbiniekiem.

Atbilde: Par Ministru kabineta (turpmāk – MK) 2023. gada 7. novembra noteikumu Nr. 641 “Eiropas Savienības ārkārtas atbalsta piešķiršanas noteikumi lauksaimniekiem augļu un ogu, piena un gaļas liellopu, aitu, kazu un zirgu audzēšanas nozarē” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 641) https://likumi.lv/ta/id/347223 sagatavošanu atbildīgā ministrija ir Zemkopības ministrija. Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 641 anotāciju (https://tapportals.mk.gov.lv/annotation/6089c1b8-6ea9-4917-b90a-1e53865d8ab4)   Šo MK noteikumu projekta izstrādē tika iesaistītas lauksaimniecības nozaru nevalstiskās organizācijas:

 1) 2023. gada 26. septembrī Zemkopības ministrijas piedāvātie atbalsta piešķiršanas varianti un Zemkopības ministrijas izdarīto aprēķinu rezultāti un secinājumi tika prezentēti un izskatīti Lauksaimniecības konsultatīvās padomes sēdes sanāksmē. Lauksaimniecības konsultatīvajā padomē piedalās biedrība “Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome”, biedrība “Zemnieku saeima”, biedrība “Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas”, biedrība “Lopkopības saimniecību asociācija”, biedrība “Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija”, biedrība “Latvijas Jauno zemnieku klubs”, biedrība “Latvijas Zemnieku federācija”, biedrība “Latvijas Piensaimnieku Centrālā savienība” un biedrība “Lauksaimnieku apvienība”. Pēc Lauksaimniecības konsultatīvās padomes sanāksmes tika saņemti sanāksmes dalībnieku un citu nevalstisko organizāciju rakstiskie komentāri. Projekta regulējumā ir ietverta virkne izvirzīto priekšlikumu;

2) Zemkopības ministrija 2023. gada 13. oktobrī organizēja sanāksmi, lai kopīgi ar lauksaimniecības nozaru nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un to pieaicinātajiem lauksaimniekiem izskatītu MK noteikumu projektu, ņemot vērā notikušās diskusijas 2023. gada 26. septembra Lauksaimniecības konsultatīvās padomes sēdē un saņemtos komentārus pēc sanāksmes. Sanāksmē piedalījās biedrības “Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome”, biedrības “Zemnieku saeima”, biedrības “Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija”, Latvijas šķirnes zirgu audzētāju asociācija, biedrības “Gaļas liellopu audzētāju biedrība”, SIA “Naukšēni”, biedrības “Latvijas Zemnieku federācija”, Latvijas aitu audzētāju asociācijas, biedrības “Lauksaimnieku apvienība” un biedrības “Latvijas augļkopju asociācija” pārstāvji. Ar visu MK noteikumu Nr.641 anotāciju un pievienotajiem dokumentiem izstrādes procesā Jūs variet iepazīties šeit: https://tapportals.mk.gov.lv/legal_acts/e0094928-7041-4640-af28-cf20c0846d06.

  • jautājums  – Kas ir augstāk citētie ZM atsauksmē esošie  LLKC augļkopības eksperti?

Atbilde: Gatavojot ikgadēju Bruto segumu aprēķinu tiek piesaistīti eksperti attiecīgās kultūras audzēšanā. LLKC mājas lapā publicētajos aprēķinos tiek minēti eksperti vai organizācijas kuras ir iesaistītas šī aprēķina veikšanā. Piemēram, 2022.gada Bruto segums Dzērvenes – http://new.llkc.lv/sites/default/files/baskik_p/pielikumi/dzervenes_18.pdf

2021.gada Bruto segums Krūmmellenes – http://new.llkc.lv/sites/default/files/baskik_p/pielikumi/mellenes_3.pdf

2020.gada Bruto segums Ābeles – http://new.llkc.lv/sites/default/files/baskik_p/pielikumi/abeles_11.pdf

  • jautājumsKāds bija šo ekspertu konsultāciju saturs un rekomendācijas.

Atbilde: Eksperti pārskata, precizē attiecīgās kultūras audzēšanas tehnoloģiju un izmaksas sniedz konsultācijas ekonomikas ekspertiem aprēķinu sagatavošanā, kura tika veikta pēc šādas metodikas.

  • Ekonomisko zaudējumu aprēķina metodika
  1. Saimniecību ekonomiskie zaudējumi (A) tiek aprēķināti pamatojoties uz postījumu vidējās intensitātes procentu D, kurš tika aprēķināts atbilstoši “Ražas zuduma apjoma noteikšanas metodikai” atbilstoši apsekojumos iegūtajiem postījumu intensitātes datiem.
  2. Ekonomiskie zaudējumi (A) tiek aprēķināti katram laukam, sareizinot atbalsta likmi laukā augošajai augļu un ogu  kultūrai (B) ar salnu postījumos cietušo platību (C) un attiecīgās cietušās platības postījumu intensitāti (D) un pēc tam, visu lauku zaudējumus saskaitot kopā, tiek iegūta saimniecības ekonomisko zaudējumu summa.

A= (B * C * D) + (B1 * C1 * D1) + …, kur:

A – saimniecības ekonomiskie zaudējumi;

B, B1, … – šo noteikumu pielikumā noteiktā atbalsta likme attiecīgajai augļu un ogu kultūrai, EUR;

C, C1, … – attiecīgās augļu un ogu kultūras cietusī platība, ha;

D, D1, … – attiecīgās cietušās platības postījumu intensitāte %.

  • Saimniecībās, kuru postījumu apsekošanai pieteiktās kopējās augļkopības kultūru platības bija mazākas par 1 ha, apsekojums dabā netika veikts, bet zaudējumu aprēķinam tika izmantota vidējā svērtā visu apsekoto attiecīgās augļu un ogu kultūras platību postījumu intensitāte.
  • Atbalsta likme (B) katrai augļkopības kultūrai tika aprēķināta  pamatojoties uz bruto seguma aprēķinu pēdējo trīs gadu (2020. līdz 2022.) vidējiem datiem. Pēc augļkopības eksperta vērtējuma tika atlasītas mainīgās izmaksas no bruto segumiem, kas attiecas uz stādījumu kopšanu un ražošanas spēju uzturēšanu augļu un ogu stādījumos, ko skārušas salnas ar neatgriezenisku ražas zudumu. Mainīgās izmaksas neiekļāva izmaksas, kas attiecas uz ražas iegūšanu, aizsargāšanu augšanas laikā un novākšanu.
  • Cietušo augļu un ogu kultūru, kurām nav izveidoti bruto segumi, mainīgo izmaksu aprēķinam, pēc augļkopības eksperta vērtējuma tika piemeklēti pēc ražošanas tehnoloģijas līdzīgi kultūraugi, kuriem ir izveidoti bruto segumi un veikti atbilstoši precizējumi, kas raksturotu radušās izmaksas stādījumu ražošanas spēju uzturēšanai.
  • jautājumsVai ar LAA un LLKC tika saskaņota MK noteikumu 17. punktā esošā formula

A= (B x C x D) + (B1 x C1 x D1) , kur: A – atbalsts; B, B1 – šo noteikumu ​pielikumā noteiktā atbalsta likme attiecīgajai augļu un ogu kultūrai; C, C1 – attiecīgās augļu un ogu kultūras cietusī platība hektāros; D, D1 – attiecīgās cietušās platības postījumu intensitāte.

Atbilde: Informējam, ka izdodot normatīvos aktus likumdevējam nav jāsaskaņo ar LLKC normatīvajos aktos noteiktās formulas. Tas attiecas arī uz MK noteikumu Nr. 641 izstrādi, apstiprināšanu un izsludināšanu.

  •  jautājums – Kas ieteica un kas piekrita ES atbalstu  ražas zaudējumu segšanai nomainīt uz daļēju lauku uzturēšanas izdevumu segšanu, turklāt tos neproporcionāli samazinot pa kultūrām, radot diskrimināciju starp kultūrām?

Atbilde: Zemkopības ministrija 2023. gada 29. maijā izdeva rezolūciju par augļkopības stādījumu salnu postījumu novērtēšanu, kurā LLKC laika periodā no 2023. gada 10. jūnija līdz 31. jūlijam tika uzlikts par pienākumu veikt pieteikto augļkopības stādījumu apsekošanu un salnu postījumu novērtēšanu.

LLKC kompetencē ir saņemt pieteikto saimniecību sarakstu, apsekot saimniecības, saņemt VAAD apsekoto saimniecību datus, veikt aprēķinus nosūtot tos Zemkopības ministrijai.

  • jautājums – MK noteikumu 14. punktā noteikts, ka atbalstu piešķirs tikai tiem, kuri bija pieteikušies un jūlijā LLKC apsekoti, bet tālāk lopkopjiem ir atļauts pieteikties atbalstam līdz 1 decembrim, Kas tika darīts lai informētu arī tos dārzniekus, kuri neticēja iespējamam atbalstam un atteicās pieteikties jūlijā?

Atbilde: Lūdzu skatīt atbildi uz iepriekšējo jautājumu.

  • jautājums – Kādi ir reālie salnu zaudējumu dati iepriekšējo gadu vidējās cenās, ko veica LLKC eksperti?

Atbilde: No LLKC ekspertu veiktā aprēķina “Reālus zaudējumus” nav iespējams noteikt. Šādu aprēķinu būtu iespējams veikt izvērtējot katras saimniecības gada pārskatā sniegto informāciju.

  • jautājumsKāpēc LLKC ekspertu novērtētie zaudējumu dati nav pieejami LAA biedriem?

Atbilde: Saskaņā ar iepriekš minēto, proti, atbildi uz 5. jautājumu LLKC augļkopības stādījumu salnu postījumu novērtēšanu veica, pamatojoties uz Zemkopības ministrijas rezolūciju. Informācija par rezultātiem tika nodota Zemkopības ministrijai saskaņā ar rezolūcijā noteikto.

  • jautājums – Kāpēc LAA biedri nesaņem operatīvo informāciju par iespējamām nelikumībām saistībā ar ES atbalsta sadali, novēloto izmaksu?

Atbilde: LLKC rīcībā nav informācijas par nelikumībām saistībā ar ES atbalsta sadali vai jebkādu novēlotu tās izmaksu.

Direktors, p.p.                                                                                      K.Žūriņš

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *